ETFSwap - Csalás vagy sem?

ETFSwap - Csalás vagy sem?

Az ETFSwap (etfswap.io) egy, a magyar médiában is felkapott új ICO projekt. Az ICO (előértékesítési) kampány lényege, hogy az ötletgazda pénzt gyűjt egy új, izgalmas projekt megvalósítására, valamint hogy a projekt befutása után a korai befektetők hasznot húznak a rendszerből.

Mit ígér az ETFSwap?

Az ETFSwap fő ígérete egy platform, amin tokenizált (azaz kriptovalutává varázsolt) tőzsdei kereskedési alapok lennének kereskedhetőek. Az ETFSwap emellett ígér egy ETFS kriptovalutát, mely letétbe helyezhető, és a letétbe helyezéssel magas hozamokat generál.

Hogyan működik és biztonságos-e a projekt?

Amikor egy új projektet elemzünk, fontos sarokkő megállapítani, hogy a már rendelkezésre álló okosszerződések megfelelő minőségűek-e, azt csinálják-e, amit az ötletgazda ígér, illetve rendelkeznek-e a piacon elfogadott audittal.

Az ETFSwap projektet saját bevallásuk alapján a CyberScope csapata ellenőrizte biztonsági szempontból. Az audit az alábbi kódbázist jelöli meg:

Az auditált kódbázis

És itt jön az első nagy red flag, ugyanis a fenti kódbázis privát, törölték, vagy soha nem is létezett.

Nem létező repository a GitHub-on

Mi jogilag nem állíthatjuk egy projektről hogy csalás egészen addig, amíg le nem lépnek a befektetők pénzével. Azonban a napnál is világosabb, hogy az ETFSwap a cikk megírásának pillanatában nem tudott felmutatni semmit. Kérdéses, hogy létezik-e az ígért szoftver (vagy annak egy, akár korai változata), és szintén kérdéses, hogy az audit (ahogy számos más ICO esetében láthatjuk), a főprojektre vagy egy egyszerű ERC20 tokenre készült-e.

Amennyiben a fenti kódbázis létezik, és a privát repository mögött egy teljesen biztonságos ERC20 token forráskódja lapul, az még önmagában semmilyen szín alatt nem zárja ki azt az eshetőséget, hogy a projekt egésze csalás.

Amennyiben a fenti kódbázis a főprojektet takarja, és az egy kezdeti fázisban van, kérdés, hogy mi szükség volt az auditra, ugyanis az első stabil verziónál így is - úgy is érdemes lenne auditálni a projektet.

Ha a fenti kódbázis pedig teljes egészében készen van és átment az auditon, kérdés, hogy a fejlesztők miért nem merik nyilvánosan vállalni a forráskódot?

A whitepaper

Ahogy több tucat ICO elemzésén túl vagyok, bátran állíthatom, hogy ráállt a szemem a mintákra. Így kifejezetten ódzkodom az "ever-changing", "strive to", "ethos" és hasonló kifejezésektől, ami kísértetiesen egybeesik a ChatGPT 3.5 vagy korábbi verzióinak szóhasználatával.

Az ETFSwap whitepaper első bekezdése

Feltételezhető, hogy nem történt számottevő emberi munka a whitepaper előállításakor, hanem egy tömegterméket láthatunk az igénytelenség kimaxolásával.

Médiamegjelenések

Hasonlóan igénytelen, mesterséges intelligencia által generált tömegcikkeket láthatunk a magyar médiában is.

A kriptoworld.hu-n megjelent promóció 100-szoros megtérülést ígér

A kriptoworld.hu szerint "Az ETFSwap hasznossága miatt a befektetők garantáltan 100x-os hozamot érhetnek el a befektetéseikből"

A bitcoinbazis.hu szerint "Az előértékesítés második szakaszában a tokenek várhatóan 0,01831 dollárért lesznek elérhetők, ami a korai befektetők számára azonnali 100-szoros profitot kínál, így ez a legjobb választás az összes jelenlegi előértékesítés közül."

Természetesen feltételezhető, hogy az ETFSwap fizetett médiamegjelenései mögött az ETFSwap oldalt készítő emberek állnak - azonban így, hogy a 100-szoros hozamok ígéretét nem az etfswap.io-n állítják, hanem egyfajta véleménycikként tálalják, jogilag nem vonhatók felelősségre miatta, amennyiben a médiamegjelenések és az ETFSwap közötti kapcsolat nem bizonyítható.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Alkalmas-e a befektetésre az ETFSwap (ETFS)?

Röviden: Nem ismert, hogy mikor lesz vége, vagy valaha egyáltalán vége lesz-e az előértékesítésnek. Nem létezik vagy nem nyilvános a projekt forráskódja. Ennek fényében a nullán kívül jelenleg semmi másra nem tudjuk értékelni a projektet. A weboldal és a whitepaper hemzseg a red flagektől, szintúgy a projekt belső kommunikációs csatornája, és a fizetett médiamegjelenések is.

Mindezek mellett érdekes gyakorlat lehet, hogy felmenj a weboldalra, végignézd az ígéreteket, és megbízható forrásokból meggyőződj a projekt hitelességéről, ennek fényében pedig hozd meg a saját konklúziódat: orbitális nagy csalás az egész, vagy kirobbanó lehetőség.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még