Elfogadta a magyar parlament az új kriptó szabályozást

Elfogadta a magyar parlament az új kriptó szabályozást

A magyar parlament szerdán egyhangúlag, 146 igen szavazattal támogatta az új, kriptovalutákról szóló szabályozás elfogadását.

A jogszabály a kriptoeszköz-kibocsátás feletti felügyeleti jogot a Magyar Nemzeti Bank kezébe adja, illetve megfelelővé teszi a kriptovaluták magyarországi szabályozását az EU szinten egységesített MiCA szabályozásnak.

A MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation, magyarul kriptóeszközök piaci szabályozásáról szóló) törvény egy éveken át finomított jogalkotási procedúra eredménye, mely összesen 179 oldalban tárgyalja az EU egységes álláspontját a kriptovaluta piacokról.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

A MiCA három kategóriába sorolja a kriptóeszközöket:

  • elektronikus pénz tokenek (monetáris értéket képviselő eszközök)
  • utility tokenek (pl: egy kriptó platform saját tokenje)
  • és eszköz-referencia tokenek (egy vagy több más pénzügyi eszköz árfolyamához kötött tokenek, pl. USDT)

A kategorizálás kiemelkedő jelentőségű, hiszen ennek fényében más-más jogi elbírálás alá is esnek az egyes kriptovaluták.

A MiCA emellett meghatározza a kriptó szolgáltatók engedélyezési és felügyeleti eljárásait. Magyarországon a kriptovaluták teljes felügyelete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezébe kerül. Ebbe beleértendő a Magyarországon működő kriptótőzsdék, token kibocsátók, és egyéb kriptóhoz kötődő vállalkozások felügyelete.

Az MNB továbbá befektetővédelmi funkciókat is el fog látni a magyar kriptópiacon.

Ajánljuk még