Dühében rászállt az Európai Központi Bank a bitcoinra

Dühében rászállt az Európai Központi Bank a bitcoinra
Az Európai Központi Bank épülete - fotó: Charlotte Venema

Dühében rászállt az Európai Központi Bank a bitcoinra. A ma közzétett cikkükben annyi oldalról ütik a kriptovalutát, amennyiről csak nem szégyellik.

Mit gondol Európa monetáris irányító szerve a bitcoinról?

Talán életmentő műtétre vár az európai gazdaság, miután az EKB az orvosi publikációkból megszokott módon a konklúzióval kezdi mondandóját:

A bitcoinnak nem sikerült teljesítenie azt az ígéretét, hogy egy globális, decentralizált, digitális pénz legyen, és még mindig alig használják legális átutalásokra. Az ETF-ek [amerikai] elfogadása nem változtatja meg azt a tényt, hogy a bitcoin fizetésre és befektetésre is alkalmatlan.

(Ulrich Bindseil és Jürgen Schaaf - Európai Központi Bank)

Az életmentő műtétre igenis szükség lenne, de érdemes lenne néha a saját háztájon is söprögetni, kedves Szerzők!

Az Európai Központi Banknak ugyanis nem sikerült teljesítenie azt az ígéretét, hogy megőrzi a kibocsátott euró értékét, az eurózóna valaha volt legrosszabb inflációs számait produkálva százmilliók vesztették el fizetésük és megtakarításuk értékét az utóbbi években.

Az eurozóna inflációja - TradingEconomics / Eurostat

Az eurózóna inflációja közel 3 százalékponttal túlszárnyalta az amerikai dollár inflációját is, igen: azét az országét, ahol 34 000 milliárd dollárnyi államadósság mellett ezermilliárd dollárokat nyomtattak a levegőből helikopterpénzként.

Na de nézzük is az EKB állításait!

A bitcoinnak nem sikerült teljesítenie azt az ígéretét, hogy egy globális, decentralizált, digitális pénz legyen

Mi a bitcoin, ha nem egy globális, decentralizált, digitális pénz? Használják az egész világon? Igen. Volt bármilyen konfliktus a bitcoin centralizáltságából, ismert-e olyan eset hogy bármely bányász önkényesen meghamisított tranzakciókat? Nem.

Az ETF-ek [amerikai] elfogadása nem változtatja meg azt a tényt, hogy a bitcoin fizetésre és befektetésre is alkalmatlan.

Olyannyira alkalmatlan, hogy naponta 400 000 tranzakciót végeznek bitcoinnal, a bitcoin hálózaton. A tranzakciók elszámolása a hagyományos pénzügyi rendszerrel szemben nem telik napokba vagy hetekbe.

Befektetési szemszögből pedig feltételezhetően azért alkalmatlan, mert 2009 óta a világon elérhető összes többi befektetés hozamát messze túlszárnyalta. Csak nem savanyú a citrom?

A bitcoin egy nagy nulla

Ha még szomjaztok erős kijelentésekre, azokból nincs hiány, hiszen a publikáció rögtön ezzel a felcsapással folytatódik:

A bitcoin valós értéke 0.

Ez alapján javaslom leporolni azokat az egyetemi jegyzeteket, ugyanis az első oldalon ott lesz piros kiemeléssel, hogy a javak értékét a kereslet és a kínálat mindenkori viszonya határozza meg.

És ha a bitcoinra 52 000 dolláron van kereslet, akkor a bitcoin 52 000 dollárt ér. Nem kell ezen piccsogni.

Az EKB bitcoin-víziója

[...] A járulékos károk pedig hatalmasak lesznek, beleértve a környezeti károkat és a vagyon végső újraelosztását a kevésbé fejlettek kárára.

A valóság ezzel szemben az, hogy a bitcoin környezetre gyakorolt ártalmas hatása eltörpül a hagyományos pénzügyi rendszer (például az EKB felügyelete alá tartozó európai bankok) környezeti ártalma mellett. A környezeti ártalmakról szóló hazugságot újra és újra előveszik annak ellenére, hogy újra és újra lerombolják a szennyezés-mítoszt. Tulajdonképpen mi se fogjuk bizonygatni újra meg újra: az olvasó Google-keresésére bízom annak megfejtését hogy mennyi helyszínen sikerült megújuló energiára áttérni egy térségnek kizárólag a bitcoinnak köszönhetően.

Kibújt a szög a zsákból

A járulékos károk [...] beleértve a vagyon végső újraelosztását a kevésbé fejlettek kárára.

Aha!

Szóval itt az egész cikk esszenciája. Nektek nem jutott! És ez fáj. Köszönjük szépen a figyelmet!

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Korszakváltó új technológiákat hozott az Ethereum idén. Jönnek a programozható walletek, eltűnhetnek a privát kulcsok, és választhatnak a felhasználók egyéb autentikációs módszerek, többek közt biometrikus azonosítás vagy 2FA között. Az ERC-4337 szabvány szerint létrehozott tárcáknál a jövőben nem lesz szükség okosszerződésekre bizonyos kódok futtatásához az Ethereum virtuális gépén. Az új