Day trading stratégiák a kriptópiacon (kezdőknek)

Day trading stratégiák a kriptópiacon (kezdőknek)
Illusztráció: Bastian Riccardi, Unsplash

A mai Webhárom Tudástár cikkünkben népszerű kriptó kereskedési stratégiákat mutatunk be a napon belüli piacon.

Bevezetés

A közösségi médiában gyakorlatilag eláraszt minket a gyors meggazdagodás ígérete. Ennek minősített esetei azok a videók, ahol valaki egyszerű day tradinggel a buy és sell gombok nyomkodásával nagy pénzt csinál - a valóságban viszont picit máshogy működik a történet.

A day traderek nagy része (értsd: több mint háromnegyede) mínuszos, nem képes profitábilisan kereskedni. Ahogy ez a cikk sem tudja garantálni, hogy hirtelen zöldbe fordul az egyenleged mire a végére érsz, azért meg tudunk mutatni néhány olyan módszert, ami hasznos lehet számodra.

💡
Mi az a day trading?

A day trading - magyarul napon belüli kereskedés -, pontosan az, amit a neve sugall. Intenzív, élő (gép előtt ülős), vagy automatizált (szoftveres) pozíciónyitások -és zárások sorozata, tipikusan technikai elemzés, gyertyajóslás segítségével.

A day traderek a pozíciókat a legritkább esetben hagyják nyitva éjszakára, a cél annyi, hogy a napon belüli kereskedett periódusban profitot érjenek el.

Adatok és indikátorok

Egy day trader tipikusan az alábbi indikátorok alapján dolgozik:

  • kereskedési volumen
  • mozgóátlagok
  • relatív erő index
  • Fibonacci retracement szint
  • Bollinger-szalag
  • mozgóátlagok konvergenciája és divergenciája

... és még többszáz hasonló indikátor, de ezek a legnépszerűbbek. Később egyenként kitérünk valamennyire.

A kriptó day trading esetében további segítség lehet az onchain adatok vizsgálata, különösen a nagyösszegű stablecoin nyomtatás, vagy a kriptóváltók és hardvertárcák közötti nagyobb mozgások nyomon követése.

Hogyan kezdjem el a day tradinget?

A két legfontosabb tanácsunk: sok tanulással és kis pénzzel. A kis pénzbe beletartozik, hogy természetesen tőkeáttét nélkül. A kriptópiac volatilis, és ez akármennyire közhely, a teljes befektetésedbe kerülhet.

Szintén feltétel, hogy legyen meg a kereskedi kívánt eszközöknek egy megfelelően likvid piaca, és egy alacsony díjú platform a kereskedéshez. Ilyen például a Bybit.

🎁
Kereskedj a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Ha szeretnél részletesebben belemenni hogy mi alapján válassz kriptótőzsdét magadnak, ajánljuk ezt a cikket is:

A top 5 kriptótőzsde - Webhárom
A Magyarországon elérhető kriptótőzsdék összehasonlítása. Top 5 kriptovaluta váltó. Melyiket válasszuk?

A range trading stratégia

A range trading (magyarul sávos, vagy tartományon belüli kereskedés) olyan day trading módszer, melyben korábbi árak és/vagy indikátorok alapján megállapítasz két olyan árszintet, mely között a kriptovaluta pár valószínűleg mozogni fog a kereskedés folyamán.

A képen az alsó kék vonal az úgynevezett "támasz" szint, a felső pedig az "ellenállási" szint. Kereskedőként feltételezzük, hogy nagyobb a valószínűsége, hogy a kereskedési periódusban a BTCUSDT ára a két kék vonal között fog mozogni.

Ugyan az ábra itt egy napos, azaz a képen több hónap árfolyammozgása látható, természetesen ugyanúgy érvényes más bontású (pl. perces, másodperces) grafikonokra is.

Hogyan alkalmazzuk a tartományon belüli kereskedést a gyakorlatban?

Amikor az adott pár (jelen esetben a BTC/USDT) árfolyama megközelíti a támasz szintet, vásárlási pozíciót nyitunk. Amikor az ellenállást közelíti meg, eladási pozíciót.

A pozíció nyitásával egyidőben stop-loss és take-profit szinteket is meghatározunk.

Példának okáért a fenti ábrán 59000 USDT árfolyamon kereskedik 1 BTC, és a támaszánál van. Ekkor 57-58 ezer környékére rakva egy stop losst, egy kellően likvid piacon biztosak lehetünk benne, hogy 2-3%-nál többet nem fogunk bukni ha "kistoppolódunk", ellenben ha az árfolyam az ellenállási szint (72000 USDT) környékére emelkedik, az már 22%-os profitot jelent.

Persze a jó adag feltételezés mellett érdemes kimatekolni a valószínűségeket, a kockázatot, és a pozíció méretét is, hogy a lehető legnagyobb esélyünk legyen profitosan kijönni a pozícióból.

A likvidációs hőtérkép

A kereskedési tartományok meghatározásához nagy segítségünkre szolgál a likvidációs hőtérkép (liquidation heatmap).

Likvidációs hőtérkép (forrás: coinglass)

Az ábra a kriptótőzsdéktől lekérdezett, nyilvános adatok alapján megmutatja, hol vannak azok a szintek, ahol erősebb a konvergencia, azaz amit nehezebb áttörni. Ezeken a szinteken a tőkeáttétes pozíciókat megnyitók margin hívást kapnak, azaz vissza kell fizetniük a kereskedésre felvett hitel részét vagy egészét, ami gyakran a pozíció zárásával történik.

Az ábrán a 72 000 dolláros szint kvázi megerősítést nyert, azonban 58-59 ezer környékén nem látunk hasonló sávot. Ez arra enged következtetni, hogy a közeljövőben a bitcoin lassú, lefele tartó döcögése valószínűsíthető.

Ilyenkor érdemes lekérdezni a hőtérképet egy nagyobb bontásban is, hogy ténylegesen megtudjuk, meddig eshet a kriptovaluta.

Kép: coinglass.com

A kép arra enged következtetni, hogy amennyiben a bitcoin 58 000 dollár alá esik, jó eséllyel megközelítheti az 50 000 dolláros szintet, mely a következő támaszként szolgálhat.

🎁
Kereskedj a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi