Helium Bobcat Miner 300 - profit vagy átverés?

Helium Bobcat Miner 300 - profit vagy átverés?
Bobcat Miner 300

Lassan 3 éve, hogy kijött a Bobcat Miner 300 széria, a Helium hálózat legtöbbet eladott bányász készüléke. Ennek apropóján be szeretnénk mutatni, mi történt a Heliummal és a Bobcattel az elmúlt években, valamint kiszámoljuk, van-e még profit a rendszerben. Vágjunk is bele!

Mi az a Helium és mit tud a Bobcat?

A Helium egy decentralizált távközlési hálózat. Az üzemeltetői hétköznapi emberek, mint te vagy én, különféle eszközöket (hotspot) csatlakoztatnak a hálózatra, melyek alacsony rádiófrekvenciás (LoRaWAN) hullámhosszon, illetve 5G-n keresztül adatokat szinkronizálnak és továbbítanak a hálózaton. Ezért a tevékenységért az üzemeltetők (vagyis a bányászok) különböző kriptovalutákban jutalmat kapnak. A Bobcat az a cég, mely a legtöbb Helium hotspotot gyártja, a Bobcat Miner 300 pedig a legsikeresebb modelljük.

A Helium fénykora

Kezdjük a történetet 2021-ben, amikor is a HNT kriptovaluta a fénykorát élte. 2021 júliusi adatok szerint már közel 100 000 Helium hotspot volt csatlakoztatva a hálózatra, és a Helium/HNT bányászása az egyik legjövedelmezőbb kriptós biznisznek bizonyult. Felhasználók arról számoltak be, hogy havi többszázezer forintot keresnek csupán azzal, hogy bedugtak egy konnektorba egy eszközt. És 2021 nyarán a sztori valóban működött. Olyan alacsony volt a hotspotok bekerülési költsége, hogy picit több mint 1 hónap alatt visszahozták az árukat HNT-ben.

Így vert át tízezreket a Bobcat

2021-ben a legtöbb hotspotot a Bobcat kínai gyára gyártotta. Aki korán - tavasszal vagy nyáron belépett a hálózatba, jól járt. Ők nemcsak százezreket tettek zsebre, hanem részesültek a HNT felértékelődéséből is, hiszen ez volt a Helium történtetének legjobb periódusa. Az általános kriptó bikapiaccal párhuzamosan a HNT év végére az 50 dolláros árfolyamot is elérte, maga mögött hagyva számos nagyhírű projektet.

A Bobcat ekkor azt ígérte, körülbelül 600 dollárért 12-20 hét alatt leszállítja az új Bobcat Minereket, többek között a népszerű Bobcat Miner 300 szériát.

A Bobcat Miner 300 egy alacsony hullámhosszú, és nagy hatótávolságon (környezettől függően akár 200 km távolságban) jeltovábbításra képes bányász eszköz.

Mivel kifejezetten tetszett a Helium ötlete a decentralizált alternatív internetről, szerettem volna beszállni, és birtokolni egy hotspotot. 2021 őszén megrendeltem az első Bobcat Miner 300 eszközömet, melyre a nagy kereslet miatt hónapokat kellett várni.

Az eredeti visszaigazoló levél a vásárlásról.

És itt el is akadt a történet, ugyanis egyike voltam annak a körülbelül 15 ezer megrendelőnek, akit a Bobcat átvert. Az eszköz nem lett leszállítva a beígért időn belül. Végül ténylegesen teljesítették, és több mint fél év csúszással postázták az eszközt, pontosan akkor amikor az már semmit sem ért. A korábban napi többezer forint passzív jövedelmet kitermelő hotspot 2022 nyarára már vért izzadva is csak töredék centeket tudott kibányászni. Ez helytől (leárnyékolástól) függetlenül, mindenkinél probléma volt.

🎁
Van már bankkártyád a Binance kártya helyett? Most ingyen megkaphatod! Regisztrálj a Bybit kriptótőzsdén és csapj le a Webhárom exkluzív bónuszaira: Ingyenes bankkártya igénylés

Aztán a Helium is átvert mindenkit. Többször.

A Helium sokáig azt állította, hogy büszke partnere az elektromos rollereket üzemeltető Lime vállalatnak, akik a rollerek közötti kommunikációt a Helium hálózatán végzik. Ténylegesen létezett egy tesztprojekt, a pilot eredménye viszont az volt, hogy a Lime semmilyen módon és sehol a világon nem tért át Helium hálózatra.

Annak ellenére hogy a cég nagy partnerségeket híresztelt, kiderült hogy a gyakorlatban szinte senki nem használja a hálózatot. Huss-és-pöcc, elérkeztünk az 50 dolláros HNT (Helium Network Token) csúcstól a 2 dolláros árfolyamig, azaz egy jó pump and dump módjára 96%-ot esett a HNT árfolyama.

A Helium kamu használati statisztikái azért is érdekesek, mert használat hiányában egyértelműen felmerül a gyanú, hogy az egész hálózat csupán egy körmönfont piramisjáték, mely arról szól hogy új eszközöket onboardoljanak, beszedjék az ezzel járó díjakat, majd eltűnjenek a pénzzel.

Az év végén a Helium drasztikus változtatásokat jelentett be. Szétbontották a HNT tokent egy adatkredites konstrukcióra, mely teljesen átírta, hogy ki mennyit kereshet a hálózat üzemeltetésével (RIP új bányászok), majd rá egy évvel újabb drasztikus változás keretében áttértek a Solana blokkláncra.

Szia Uram! Mégegy Helium átverés érdekel?

Merthogy a sztorinak továbbra sincs vége. Miután a Bobcat tömegesen kiszállította az immáron értéktelen 300-as bányagépeket, a Helium egy hónapon belül bejelentette, hogy a rádiófrekvenciás hálózat mellett egy új 5G hálózatot épít és ehhez új 5G eszközökre van szüksége. Az 5G-képes készülékeket hamar piacra is dobta a Bobcat, ezzel kőbe vésve az új irányt:

Ha pénzt akarsz szerezni a Helium hálózattal, innentől 5G-képes készülékre lesz szükséged.

Partnerség a Deutsche Telekommal

Egyértelmű volt, hogy ahhoz hogy a Helium bármilyen szinten visszanyerje a kredibilitását, el kell jutniuk arra a pontra, ahol valós adatforgalom történik a hálózaton, különben megmarad elkönyvelve értéktelen piramisjátéknak.

Tavaly nyáron sikerült egyezséget kötniük az egyik legnagyobb telekommunikációs céggel, a német Telekommal, melynek során a Telekommal közösen olyan konstrukción dolgoznak, melyben a Telekom 5G forgalmának egy részét a Helium hálózatán vinné át.

Helium, mint mobilszolgáltató

Még érdekesebb fejlemény, ahogy a Helium 2023-ban megint pivotolt, és bejelentette az USA-ban elérhető új előfizetéses, korlátlan mobil-és internetszolgáltatását, mely pusztán 20 dolláros havidíjjal igénybe vehető (ez az USA-ban minden más elérhető szolgáltatónál olcsóbb).

Összességében a Helium története egy kalandos és fordulatokban teli sztori, és valószínűleg ez még csak a kezdet. Talán lassan sikerül megtalálni a végső irányt. Az már más kérdés, hogy valaki megbízik-e bennük a botrányok után.

Érdemes-e bányászni 2024-ben?

A Bobcat Miner 300-ról, a legtöbbet eladott Helium bányászgépről tudni kell: Nem képes 5G kommunikációra, nem hozza vissza az árát, és nem jó vétel.

Mivel a Helium 5G mobilhálózata nem érhető el Európában, így Magyarországról jelenleg nem lehetséges említésre méltó összegben profitálni a Helium hálózat működtetéséből.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi