A bányászok karácsonya -Egekbe szöktek a BTC tranzakciók díjai

A bányászok karácsonya -Egekbe szöktek a BTC tranzakciók díjai

Az idei a bányászok karácsonya lesz. A hétvégén két éves rekordot ugrott meg a bitcoin trazakciók díja. Egy tranzakció átlagos költsége tegnap már a 40 dollárt is meghaladta. A magas költségek nagyrészt a Bitcoin Ordinals népszerűségének köszönhetőek - bár a bányászokon kívül kérdéses hogy bárki köszönetet mond-e a túlterhelődő hálózat miatt. A cikkünk írásakor a bitcoin nyilvános mempooljában 380 000 tranzakció vár megerősítésre, ez szintén rekord az idei évben.

Bitcoin tranzakciós díjak. Kép: ycharts.com

Az Ethereum ökoszisztémából ismert NFT-k általános gyakorlatával ellentétben a Bitcoin Ordinal-ok teljes egészében a blokkláncon tárolt adatokból állnak. Ez az adat tipikusan individuális satoshikba belekódolt pixeleket jelent, melyek az "ord" alkalmazással legyárthatók, és átutalható képpé állíthatók össze.

A Bitcoin Ordinals számos kritikát kapott, melyek szerint a bitcoin blokklánc szellemiségével egyáltalán nem egyezik a klasszikus értéktároláson és pénzmozgatáson kívül bármilyen más célra kifacsarni a protokoll lehetőségeit.

Mások azt gondolják, egészséges versenyt szül a "bitcoin NFT"-k jelenléte.

Egy biztos, a hálózat túlterheltsége miatt a felhasználók fokozatosan kényszerülnek áttérni layer 2-es láncokra, közülük is a legnépszerűbb Bitcoin Lightning hálózatra. A Lightning kapacitása másodpercenként 1 millió tranzakció, és költségei jelenleg az egy negyed dollárcentet sem érik el.

A layer1-es bitcoin hálózaton ezzel szemben a kirívó tranzakciós díjak miatt most kifejezetten jól járnak a bányászok. Onchain adatok szerint ugyanis a tavalyelőtti 69 000 dolláros árfolyamcsúcson sem kerestek ilyen jól, mint eddig a héten bármelyik nap.

A bitcoin tulajdonosok sok esetben ki se tudják kerülni az említett díjakat, hiszen a kriptovaluta váltók nagy része még nem támogatja a Lightningot befizetésre és kriptovaluta kiutalásra. Ha az újévben maradnak a magas tranzakciós díjak, azért arra számíthatunk, hogy a Lightning támogatottsága meg fog nőni, mielőtt a helyzet elviselhetetlenné válna.

Az Ethereum 2021-es NFT hypeja kapcsán már láthattuk: a gigantikus költségű (akkor akár többszáz dollárba kerülő) Ethereum tranzakciók layer2-esekre és alternatív blokkláncokra terelték az érdeklődést. Ez kirobbanó fejlődést és egyfajta technológiai forradalmat indított el, mely új kriptográfiai eljárásokban, konszenzus-mechanizmusokban, rollupokban, és a zero-knowledge technológia elterjedésében mutatkozott meg. Ha ez vár a bitcoinra is, az hosszútávon egészséges, használható layer2-es protokollokhoz és növekvő adoptációhoz vezethet, ami végső soron mindenkinek az érdeke.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi