Bitcoin pizza nap

Bitcoin pizza nap
Illusztráció: Dmytro Demidko

Ma van a bitcoin 2024-es pizza napja. Május 22 dátummal ünnepeljük az első valós életbeli bitcoin tranzakciót, melynek jelentősége túlmutat a puszta szimbolizmuson.

Miután Satoshi 2009 januárjában közzétette a nyílt forráskódú bitcoin szoftver első változatát, hosszú hónapokon keresztül kriptográfusok és szabadelvű forradalmárok képezték a felhasználói bázis magját. Nem hiába, a gyerekcipőben lévő bitcoinnak érnie kellett, míg a kísérleti korból értékmérő csereeszközzé válhatott.

Ennek a folyamatnak történelmi mérföldköve 2010 májusa, mikor is a floridai programozó Laszlo Hanyecz a BitcoinTalk fórumon közzétette: szívesen lebonyolítaná az első valós életbeli tranzakciót bitcoinnal.

Laszlo Hanyecz eredeti felvetése - klikk a nagyításhoz
10 000 bitcoint fizetnék egy pár pizzáért - mondjuk legyen kettő nagy, hogy másnapra is maradjon. A pizzát elkészítheted te is, és elhozhatod a házamhoz, vagy berendelheted egy futárszolgálattól, de én arra törekszem, hogy bitcoinért cserébe olyan ételt kapjak, amit nem nekem kell megrendelnem vagy elkészítenem. Mintha pl. szállodában rendelnék egy „reggeliző tálat” - csak hoznak neked valamit enni, és máris boldog vagy!
Szeretem az olyan dolgokat, mint a hagyma, paprika, kolbász, gomba, paradicsom, pepperoni, stb... csak a szokásosat, semmi fura halas feltét vagy ilyesmi. A sima sajtos pizzát is szeretem, amit talán olcsóbb elkészíteni vagy máshogy beszerezni. Ha érdekel, kérlek, szólj és megegyezhetünk! - írja Laszlo a bitcointalk fórumon.

A bejegyzés először puszta érdektelenségbe fulladt, úgy tűnt, mindenki számára idegen, hogy a bitcoint értékmérő csereeszközként használja. Majd pár napra rá kőbe vésődött a sikertörénet: megérkezett a két Papa's pizza.

Ez a vacsora 10 000 BTC-be fájt Hanyecznek.

Az első vacsora

Mi történhetett május 22-én, ami miatt 14 évvel később, főoldali cikkben írok egy pizzarendelésről? Egyszerű!

Május 22-én a bitcoin pénzzé vált.

Noha Hanyecz két pizzája előtt is tranzaktáltak bitcoinnal, azt egyszerű weboldalakon, dollárcentekért cserélték - ez a rendelés viszont egy plusz gazdasági funkciót adott a digitális valutának.

Azzal, hogy egy kézzelfogható termék árát BTC-ben határozták meg, a bitcoin értékmérő eszközzé vált, ezzel kipipálva a "pénz", mint fogalom közgazdaságtani kritériumait.

Visszatekintve megmosolyogtató lehet, hogy 10 000 bitcoint, azaz mai árfolyamon 248 millárd forintot kóstált két nagy, jól megrakott húsos pizza - ugyanakkor megtörténhetett-e volna egyáltalán a bitcoin jelenkori szárnyalása az első fizikális tranzakció nélkül?

A bitcoin pizza napját világszerte partikkal, rendezvényekkel, és persze sok-sok pizzával ünneplik.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még