Milyen egy jó bitcoin befektetési stratégia?

Milyen egy jó bitcoin befektetési stratégia?

Amíg várunk a következő nagy bullrunra, lamentáljunk kicsit a hogyan kérdésén is! Hogyan tudjuk megállni a helyünket a legvolatilisebb, de a legnagyobb hozamokkal kecsegtető kriptópiacon?

Hosszú távú befektetési célokban gondolkodjunk rövid táv és daytrading helyett

Első és legfontosabb, hogy kell lennie egy, a jelennél túlmutató befektetési stratégiádnak. A befektetők 41%-a saját bevallás alapján semmilyen hosszú távú stratégiával nem rendelkezik. Ők a pillanatot próbálják meglovagolni, ami mondhatni elég képlékeny.

Vegyünk egy aktuális, 2024 márciusi példát! Mindenkori legmagasabb árfolyamon van a bitcoin, és mindenki tudja, hogy át fogja törni a 69 000 dolláros ellenállást.

Önmagában semmi gond nincs azzal, hogy van egy erős tippünk középtávra, a probléma ott kezdődik, hogy felülírjuk az egészet daytradinggel.

Onnantól, hogy megpróbáljuk elkapni a kitörés pillanatát és rápakoljuk a tőkeáttétes fogadást a kedvenc kriptovalutánkra, nemcsak újabb extrém kockázatot vezettünk be az amúgy is kockázatos befektetésünkre, hanem egy gombnyomással meg is szüntettük annak befektetés jellegét. Effektíve tippmixet csináltunk belőle.

A hosszú távú befektetés minimum ott kezdődik hogy megvásárolod a bitcoint és nem nyúlsz hozzá. De milyen célokról is beszélek?

A hosszú távú befektetési célok, amiket minden bitcoin befektetőnek meg kell határozni:

  • szeretnék-e fiatba hozamot realizálni? mikor? milyen ütemben?
  • milyen rendszerességgel, mekkora összeget tudok és érdemes befektetnem?

Összesen két pont! Mikor rakod be, mikor veszed ki.

Egy egyszerű példa:

  • Kiderítettem, hogy a bitcoin négyévente lokális mélyponton van. A várható mélypont előtt X hónappal elkezdek havi X ezer forintot berakni bitcoinba.
  • Kiderítettem, hogy a bitcoin négyévente lokális csúcson van. A várható csúcs előtt X hónappal elkezdek X ezer forintot profitként realizálni, azaz bitcoint eladni.

DCA, azaz dollar-cost averaging

A példaként leírt stratégia a DCA, vagyis dollar-cost averaging. A legitimitását az adja, hogy szinte lehetetlen pontosan eltalálni, mikor lesz a bitcoin árfolyama a legalacsonyabb vagy a legmagasabb. Ezért megpróbáljuk körülbelülre megtippelni.

Miért működik a DCA?

  • "Kiszedtük" a volatilitást a bitcoinból, így a rövidtávú árfolyammozgásokkal nem kell stresszelni magunkat
  • Csökkenő piacon azonos, fix forintmennyiséget rendszeresen befizetve egyre több egységnyi bitcoint tudunk vásárolni
  • Növekedő piacon azonos, fix forint (vagy bitcoin) mennyiséget rendszeresen kivéve egyre kevesebb egységnyi befektetést kell realizálnunk megadott profit eléréséhez

A portfólió rebalancing stratégia

A portfólió rebalancing a DCA továbbfejlesztett változata, ahol azt tekintjük fixnek, milyen arányban tartunk különböző eszközöket a portfóliónkban.

Megint csak a példa egyszerűsége kedvéért két eszközben gondolkodtunk: bitcoin és forint.

A stratégiánk annyi, hogy az egész portfóliónk pillanatnyi összértékét nézzük, és az alapján úgy balanszírozzuk a portfóliót, hogy a teljes érték 80%-a legyen bitcoinban, 20%-a pedig készpénzben.

Ennek az előnye, hogy ha a BTC értéke nő, nagyobb súlyban fog szerepelni mint 80%, így el tudunk belőle adni forintba realizálva egészen addig, amíg el nem érjük a 80%-os kívánt határt. Ugyanakkor mindig marad 20%-nyi készpénzünk arra az esetre ha a BTC árfolyama csökkene (azaz összértéke 80% alá esne), hogy újabb satoshikat vásároljunk belőle.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Milyen arány a jó arány? 80-20%?

Ez minden befektető egyéni kockázatvállalási hajlandóságától függ, valaki például 5% bitcoin befektetéssel, 80% államkötvénnyel és 15% készpénzzel fog beszállni a ringbe. Ez ugyanúgy jó stratégia, és ugyanúgy jó stratégia berakni a kosárba részvényeket, indexkövető alapokat, vagy bármi mást is. Feltéve ha értünk hozzá és tudjuk, mit csinálunk.

Változhat-e az arány rebalancingnál?

A definíció szerint nem, azonban én tennék egy csúnya kivételt. A bitcoin esetében annyira egyértelmű a négyéves ciklikusság, hogy a bitcoin ciklus szerint megváltoztatnám az arányokat!

Dinamikus rebalancing stratégia

Így például a bitcoin medvepiac végén, nagyjából a felezést megelőző 365-ödik napon a portfólióm egyensúlya a következő lenne: 80% bitcoin, 20% készpénz.

Ahogy belépünk a pre-bull (accumulation phase) és a bull marketbe, a portfóliót szépen lassan (dinamikusan) átbalanszíroznám úgy, hogy a bikapiac alatt:

  • a bitcoin vásárlásaim mértéke csökken
  • egy idő után a bitcoin vásárlásaim helyett bitcoin eladásaim lesznek úgy, hogy a várható csúcs (ATH) környékén elérjek egy új arányt - a példámban 50-50%-ot:

Majd ahogy ismét belépünk a medvepiacba, megpróbálom szép lassan visszaállítani a 80-20%-os arányt.

A dinamikus rebalancing több odafigyelést igényel, illetve jól szükséges hozzá ismerni a bitcoin ciklusokat (az se árt, ha már átéltél egy teljes bitcoin ciklust).

Ha következetesen tartod a stratégiádat, és nem hagyod magad a pillanatnyi árfolyammozgásokkal túlságosan befolyásolni, a dinamikus portfólió átbalanszírozás az egyik legjobb befektetési stratégiád lehet bitcoinba.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Korszakváltó új technológiákat hozott az Ethereum idén. Jönnek a programozható walletek, eltűnhetnek a privát kulcsok, és választhatnak a felhasználók egyéb autentikációs módszerek, többek közt biometrikus azonosítás vagy 2FA között. Az ERC-4337 szabvány szerint létrehozott tárcáknál a jövőben nem lesz szükség okosszerződésekre bizonyos kódok futtatásához az Ethereum virtuális gépén. Az új