Lesz altcoin szezon 2024-ben?

Lesz altcoin szezon 2024-ben?

A bitcoin egyik történelmi szárnyalásának kellős közepén vagyunk. Miután lecsillapodnak a kedélyek, három, a piacot alapjaiban felforgató eseményre figyelhetünk.

A három várva várt esemény sorrendben:

  • az áprilisi bitcoin felezés
  • az amerikai jegybank monetáris politikájának megváltozása
  • és végül a spot Ethereum ETF-ek elfogadása

Mindez felveti a kérdést: mikor jöhet el az ether és az altok ideje 2024-ben?

Hogyan teljesítenek az altcoinok 2024-ben?

A válaszhoz az InvestAnswers grafikonját hívtam segítségül, ami a különböző láncokon tapasztalt felhasználói aktivitást mutatja.

A napi aktív felhasználók a NEAR Protocol és a Solana láncokon csúcsosodnak ki, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kép meglehetősen torz.

Torz, mivel a NEAR Protocol-on és a Solanán belül is csupán egy maroknyi decentralizált alkalmazásban öszpontosodik a felhasználói aktivitás. Solanán a Jupiter és a Raydium appokon kívül szinte semmit nem használnak a felhasználók, és a Jupiternél sem beszélhetünk békeidei használati adatokról az airdropok miatt.

Mindez előrevetíti, hogy a mesterségesen felfújt hype előbb-utóbb le fog csillapodni.

🎁
A Webhárom a ByBit partnereként $10-$5000 értékű bónuszt nyújt új regisztrálóknak. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

Mi a helyzet a Polygonnal?

A Polygon az első a fenti listában, ami egészséges tranzakciós volumeneket mutat. A felhasználói aktivitás viszont elsőre furcsa lehet. Hogyan tudnak dollármilliós volumeneket produkálni ilyen alacsony felhasználószámmal?

Kép: dappradar.com

A válasz az automatizációban keresendő. A Polygon alacsony tranzakciós költségei miatt melegágya az MEV és arbitrázs botoknak, melyek automatizáltan kereskednek a különböző protokollok (ritkább esetben centralizált kriptótőzsdék vagy egyéb láncok) között.

Az ethereum jelentősen alulteljesítheti a bitcoint

Annak ellenére hogy a várva várt spot ETF új tőkét hozhat az Ethereumnak, sokan szkeptikusak annak mértékével kapcsolatban. A gondolatmenet alapja egy egyszerűen bizonyítható állítás: ethereum és bitcoin futures ETF-ek is léteztek évek óta, és a kettő a mögöttes eszközt leszámítva annyiban különbözött, hogy az ether futures ETF-ek a kutyát sem érdekelték. A volumen mindig a bitcoin körül összpontosult.

Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy noha egy esetleges spot ETH ETF elfogadása ideiglenesen megdobhatja az ethereum forgalmát és árfolyamát is, messze nem lesz olyan felhajtóereje mint a bitcoin esetében láthattuk.

Solana-szezon lesz az altszezonból?

A személyes véleményem szerint nem lesz olyan erős altszezonunk mint az előző ciklusokban. Az elmúlt évek kriptó botrányai után az emberek kezdik befogadni a Saylor-féle mantrát: "Nincs második legjobb". A bitcoin egyedülálló és nem az altokkal van egy ringben.

Ami az altokat illeti, a Solana jelentősen felülteljesítheti az ethert egy ETF elfogadás ellenére is, szimplán a sebessége és tranzakciós áteresztőképessége miatt. Ha félretesszük a decentralizáltság kérdését és kizárólag felhasználói szempontból nézzük a Solana hálózatát, az minden szempontból jobb választás egy átlag kriptósnak.

Az Ethereum Layer 2-es láncok további részesedést hasíthatnak ki a piacból. Az, hogy melyikük jön ki nyertesként a versenyből, nem egyértelmű, de jelenleg az oddsok a Polygonnak kedveznek, akik heteken belül kijöhetnek a Polygon 2.0 frissítéssel.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még
Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Korszakváltó új technológiákat hozott az Ethereum idén. Jönnek a programozható walletek, eltűnhetnek a privát kulcsok, és választhatnak a felhasználók egyéb autentikációs módszerek, többek közt biometrikus azonosítás vagy 2FA között. Az ERC-4337 szabvány szerint létrehozott tárcáknál a jövőben nem lesz szükség okosszerződésekre bizonyos kódok futtatásához az Ethereum virtuális gépén. Az új