A végső simításoknál tartanak a bitcoin ETF alapkezelők

A végső simításoknál tartanak a bitcoin ETF alapkezelők
Az Invesco tegnap módosított ETF beadványa

Az év végére több fontos fejleményre is fény derült a közelgő spot bitcoin ETF-ekkel kapcsolatban. A tegnapi nap folyamán 7 leendő alapkezelő is módosította ETF beadványát.

Megtudtuk, ki fogja megvenni a BTC-t

Elsőként a Blackrock nyújtotta be a kiegészítését, mely megnevezi azokat az eszközkezelőket, akik jogosultak az elfogadásra váró ETF fedezetét képző bitcoin kezelésére. A Blackrock aktájában a Jane Street brókercéget jelöli meg "authorized participant"-ként.

Az authorized participant, azaz felhatalmazott résztvevő státusz magyarázatra szorul, hiszen a jogi procedúra különbözősége és a magyar tőzsde mérete miatt nincs megfelelő magyar fordítás rá.

Az authorized participant (AP) az a szereplő lesz, aki a Blackrock helyett jogosult megvásárolni vagy eladni a tényleges "fizikális" bitcoint, mely a közelgő spot ETF fedezetét nyújtja.

A Jane Street-et a Blackrock mellett tegnap a Fidelity és a WisdomTree is megnevezte. Az Invesco Galaxy ezzel szemben a JP Morgan és a Virtu mellett voksolt. Más alapkezelők nem konkretizálták az eszközkezelésbe bevont brókercégek listáját. Erre lehetőségük is van, hiszen az SEC által állított követelménylistában opcionális adatként szerepel.

A Bitwise nem nevezett meg AP-t, viszont bejelentette hogy egy meg nem nevezett vevő 200 millió dollárnyi részvényt tervez vásárolni induláskor.

🎁
Van már bankkártyád a Binance kártya helyett? Most ingyen megkaphatod! Regisztrálj a Bybit kriptótőzsdén és csapj le a Webhárom exkluzív bónuszaira: Ingyenes bankkártya igénylés

Egy kisebb árháború is kialakult a jelöltek között

Az alapkezelési díjak is módosulhatnak az utolsó napokban, valamint több jelölt már most kedvezményeket tett a költségek csökkentésével. Az Invesco Galaxy bejelentette, hogy az első 6 hónapra elengedi az összes alapkezelési díjat, illetve egészen addig nem fog pénzt kérni a bitcoin alap kezeléséért, amíg az nem éri el az 5 milliárd dolláros értéket. A Fidelity válaszul 0.39%-ra csökkentette a teljes alapkezelési díjat (megjegyzés: ez a magyar tőzsdéhez viszonyítva főnyeremény, de a tengerentúlon azért átlagosnak mondható - a korábban javasolt bitcoin ETF díjak jóval átlagon felüliek voltak).

Bitcoin reklámok a mainstream médiában

Több bitcoint és bitcoin ETF-et reklámozó televíziós reklám is készült az ünnepek alatt. Az első ilyen hirdetés a Bitwise-tól származik, aki Jonathan Goldsmith színésszel, "a világ legérdekesebb emberével" mondatja ki: a bitcoin érdekes, figyeljük a Bitwise bitcoin alapját. A Hashdex ma megjelent reklámfilmjében az első PC-k körüli izgalmat vonja párhuzamba a bitcoin térnyerésével. A VanEck pedig egy egyszerű, de sejtelmes klippel hirdeti az ETF-jét: "Bitcoinra születve".

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még