A Metamask használata

Ebben a Webhárom Tudástár cikkünkben a Metamask bővítményt, az egyik legfontosabb blockchain alkalmazást mutatjuk be.

A Metamask használata

Ebben a Webhárom Tudástár cikkünkben a Metamask bővítményt, az egyik legfontosabb blockchain alkalmazást mutatjuk be.

Mi az a Metamask?

A Metamask egy Chrome-on, Firefox-on és számos más böngészőn elérhető bővítmény, ami lehetővé teszi, hogy interaktálj blokklánc alkalmazásokkal.

Ahogy ők marketingesen fogalmazzák, a "kriptó világ kapuőre". Egy böngészőben futó szoftver, ami segítségével webhármas alkalmazásokkal interaktálhatsz.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha van egy kriptó tárcád, és szeretnél vele egy weboldalon olyan műveleteket végezni, amihez blokklánc szükséges (kriptovalutát váltani, NFT-kkel kereskedni. stb.), szükséged van egy ilyen bővítményre.

Milyen blokklánc alkalmazást használhatok?

Ha még nem használtál Metamask-ot, joggal merül fel a kérdés hogy hogyan képzelj el egy blokkláncon futó alkalmazást, és egyáltalán milyen alkalmazások elérhetőek.

Egy blokkláncon futó alkalmazás okosszerződésekből és egy webes interfészből (köznapi nevén weboldal) áll. Arról, hogy mi az okosszerződés, ebben a cikkünkben olvashatsz, érdemes, de részletesen nem szükséges megérteni hogy elkezdhesd használni a blokklánc alkalmazásokat. Inkább nézzünk példákat!

Néhány említésre méltó webhárom alkalmazás, amit Metamask telepítése után már használhatsz:

Uniswap

A Uniswap egy decentralizált váltó (DEX). Az alkalmazáson lehetőséged van egy adott blokkláncon két különböző kriptovaluta között váltani. Például ETH-t vásárolhatsz USDT-ért, közel a legjobb árfolyamon.

⚠️
A Uniswap hivatalos oldala: https://uniswap.org
A decentralizált váltó app itt elérhető: https://app.uniswap.org

OpenSea

Az OpenSea a legnagyobb, blokkláncon futó NFT piac. Digitális műalkotásokat, ENS domainneveket, vagy más NFT-ként digitalizált tulajdont vásárolhatsz és adhatsz el rajta.

⚠️
Az OpenSea hivatalos oldala: https://opensea.io

Tárcák (wallet) kezelése Metamaskban

A Metamask-ban kezelhetsz egy vagy több kriptovaluta tárcát is.

Miután letöltötted a Metamaskot, két lehetőséged van:

Ha még nincsen kriptovaluta tárcád, a jobb oldali opcióval létrehozhatsz egyet a Metamask-on keresztül. Ha van tárcád, akkor pedig a bal oldali gombra kattintva beimportálhatod a seed phrase alapján.

Kulcs generálása (tárca létrehozás)

Minden tárcához tartozik egy privát kulcs, amit szabvány szerint 12 vagy 24 angol szóval szoktak reprezentálni. Új tárca létrehozásakor a Metamask legenerál egy privát kulcsot a tárcához, és a kulcsnak megfelelő 12 szót a képernyőre írja. Ezeket a szavakat a felhasználó felelőssége leírni és biztonságos helyen (lehetőleg offline) tárolni. Ez azért lényeges, mert a gyakorlatban aki ismeri ezt a 12 szót, bármikor bármilyen műveletet elvégezhet a tárcánkkal (például ellophatja róla az összes kriptovalutát).

💡
A privát kulcs 12/24 szavas megfelelőjével az alábbi neveken is találkozhatsz: seed phrase, secret recovery phrase, mnemonic.

Tárca importálása

A fenti művelet fordítottja, amikor rendelkezünk egy kulccsal, és ez alapján állítjuk be a tárcát a bővítményben. Importálás előtt érdemes általános biztonsági ellenőrzést végezni, ezek közül a legfontosabb, hogy a Metamask bővítmény eredeti forrásból származzon, illetve az eszközön ne legyen billentyűleütés-rögzítő (keylogger).

Ha importáltuk a korábban használt tárcánkat, ha előzőleg más eszközökön használtuk, minden egyes eszközön használható marad (tehát a kriptótárca nem egy adott számítógéphez/telefonhoz kötött).

Használhatom-e a Ledger, Trezor tárcámat Metamaskkal?

A válasz igen, a bővítmény lehetőséget biztosít hardveres tárcák (mint például a Ledger vagy a Trezor) összekötésére. Ekkor a tranzakciók jóváhagyásához továbbra is szükség lesz a hardveres tárcára. A Metamask fel fog dobni egy üzenetet, hogy a tranzakció függőben van és jóváhagyásra vár. Ekkor a hardveres tárcán fizikálisan jóvá kell hagyni a tranzakciót mielőtt a blokkláncra kerülhetne.

A hardvertárcák használatáról ebben a cikkünkben találsz részletesebb információt.

A bővítmény menüjéből erre a gombra kattinva tudsz hardvertárcát csatlakoztatni.

Milyen böngészőn fut a Metamask?

Jelenleg az alábbi böngészők támogatottak:

  • Chrome
  • Firefox
  • Brave (korlátozottan)
  • Edge
  • Opera

A gyakorlatban a Brave böngészővel előfordulhatnak kompatibilitási problémák, mivel a Brave böngésző már rendelkezik beépített Brave Wallet kriptótárca bővítménnyel.

Váltás Metamaskon

A bővítmény egy új integrációja Metamask Swap nevű kriptó váltó szolgáltatás, ahol lehetőséged van különféle kriptovalutát egymás között váltani az alábbi blokkláncokon: Ethereum, BNB, Avalanche, Polygon, Optimism, Arbitrum, zkSync era.

A gyakorlatban ezt a funkciót nem ajánljuk, mivel a váltás drágább mint a fent említett Uniswap.

A wallet tartalma

A Metamask tárca (wallet) tartalmát tételesen listázza a bővítmény, azonban csak azok a kriptovaluták fognak megjelenni, amit a Metamask ismer. A gyakorlatban minden ERC20 szabványnak megfelelő kriptótoken és valamennyi NFT megjeleníthető a felületen. Ha a Metamask nem listáz valamit (például mert egy kevésbé ismert token), akkor a tokent leíró okosszerződés blokkláncon lévő címét hozzá kell adni.

💡
A Metamask hivatalos oldala a https://metamask.io. Javasoljuk a címet kézzel beírni a címmezőbe, többször előfordult hogy a Metamask keresésre csaló oldalakat listázott a kereső.

Mi történik ha törlöm a Metamask bővítményt?

A válasz: semmi. A kriptotárcád ugyanúgy érintetlen marad, és nem veszik el róla semmi. A korábbi tárcádat a létrehozásakor kiírt 12 vagy 24 szavas titkos kulccsal tudod majd visszaállítani, ha legközelebb újratelepíted (akár egy másik eszközre).

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi