A JPMorgan szerint az új ETF lenyomhatja majd a BTC árát

A JPMorgan szerint az új ETF lenyomhatja majd a BTC árát

Míg a világ egyik fele azon spekulál, hogy mi lesz az új spot bitcoin ETF közvetlen hatása, a bitcoin megdönti-e a mindenkori csúcsot még a felezés előtt, esetleg csak szimplán túlteljesíti az összes többi befektetést, a JPMorgan mai közleményében a spot ETF elfogadásának árnyoldalára hívja fel a figyelmet.

A befektetési bank arra figyelmeztet, az új ETF

"erőteljes nyomást helyezhet a bitcoin árára"

A cég elemzője, Nikolaos Panigirtzoglou kimondottan a Grayscale befektetését emeli ki, és úgy vélekedik, amint a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ETF-fé alakul, az árak megindulhatnak lefelé.

Panigirtzoglou arra figyelmeztet, befektetők tömegesen vonhatják ki a pénzüket a Grayscale alapjából.

A héten kiderült, hogy a Cathie Wood-féle Ark Invest a közelmúltban már így is kiemelkedő mennyiségű GBTC-t adott el. Noha az Ark Invest eddig nem kommentálta, egyesek arra spekulálnak, a cég esetleges saját spot bitcoin ETF-jéhez gyűjt bitcoint, a GBTC kitettség pedig valójában fizikai bitcoinná "alakul" az egyenlegükön. A nagy kérdés, hogy ez tényleg így zajlik-e a színfalak mögött, eladás vagy konverzió volt a cél - nem tudjuk.

Panigirtzoglou becslése szerint 2.7 milliárd dollárnyi GBTC kerülhet eladásra, amint az alap spot ETF-fé konvertálódik. Ennek okaként egyetlen mérőszámot említ az elemző:

A GBTC 2%-os alapkezelési díját, ami kirívóan rossz a többi ETF átlagos 0.5 - 0.8%-os alapkezelési díjához képest.

Panigirtzoglou szerint ha a Grayscale nem csökkenti a GBTC költségeit, a befektetők tömegesen vonják majd ki a pénzüket, és pártolnak át más befektetési termékekhez.

Mi azért ennél optimistábbak vagyunk. Aki GBTC-t tartott, egyértelműen a bitcoin kitettség miatt tette eddig is, ha konkrétan a GBTC-ből ki is vonja valaki a pénzt, nincs rá racionális ok, hogy ne bitcoint vagy bitcoin alapú befektetési terméket vásároljon helyette a bitcoin ciklus jelenlegi pontján.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még